Hvordan vælger jeg den rigtige gamer skærm?

Valget af den rigtige gamer skærm afhænger af rigtig mange faktorer, og det kan være svært at forholde sig til alle de forskellige funktioner og aspekter. I dette indlæg giver vi dig de vigtigste informationer, så du kan få det bedste grundlag til at træffe din beslutning i købet af en ny pc-skærm. 

Der er nogle begreber, som er vigtige at kende til i din jagt på en ny skærm:
Responstid er den tid, som det tager for din skærm at justere pixelsne til den rette farve. 
Inputlag er den tid, som det tager for din skærm at registrere og vise dine kommandoer fra tastaturet og musen.  
Opdateringsfrekvens er det antal gange i sekundet, som din skærm viser et nyt billede.   

Paneltype 

Valget af paneltype er ikke kritisk for dit valg af din nye gamer skærm, men det kan være rart at kende til de forskellige paneltyper især hvis responstid er en af dine prioriteter. Det er ikke alle paneltyper, som tillader lave responstider, og hvis du primært spiller FPS spil, så kan det være en fordel at have TN som paneltype. Der er fordele og ulemper ved dem alle, og det er op til dig at afgøre, hvilken type du synes passer bedst til dit behov.  

TN som paneltype 

Twisted Nematic, forkortet som TN, er den billigste paneltype at producere og har det laveste strømforbrug. Som tidligere nævnt, så er denne paneltype eftertragtet blandt FPS spillere, hvor responstiden og input-lag er altafgørende. Kritikken af denne paneltype består i, at dens billede performance halter især ved dens farvegengivelse. Dette kommer dog primært til udtryk ved højere vinkler og i sollys. Men hvis du alligevel sidder tæt på skærmen og har mørke gardiner i din hule, så vil det ikke være noget du lægger mærke til.  

IPS som paneltype 

IPS, også kaldt In-plane-switching, er en paneltype som af mange er anset som ”jack of all trades”, og vil types være løsningen til dig, som laver lidt af det hele. IPS-paneler kan fås med en responstid ned til 4ms, hvilket er fint i forhold til FPS-spil, men bedst egnet til dem som ikke bruger så meget tid i FPS-spil. Desuden kan denne paneltype være at foretrække, hvis du bruger meget tid med grafik arbejde såsom video- og billedredigering, da denne paneltype har bedre kontraster og farvegengivelse end TN har. Hvis du er mere til lange gåture langs GTAs strande, og ikke den seriøse FPS spiller, så er en ny pc-skærm med IPS panel en god mulighed. 

VA som paneltype 

VA (Vertical Alignment) er den sidste paneltype, som vi berører. Denne type forsøger lidt at være en blanding af IPS og TN. Den har gode farver og er bedre at se fra forskellige vinkler, men har dårlig responstid.  VA vil derfor være det dårligste valg til gaming, men en god løsning til at lave grafisk arbejde.  

Størrelse & opløsning 

Det er meget individuelt, hvilken tommer størrelse som passer bedst til dig, og man kan sige, at hvis du kun bruger skærmen til at redigere hundebilleder billeder i Paint, så stiller det ikke så høje krav til valget af skærm. Som gamer skærm anbefaler de fleste, at du holder den på 24-27 tommer, da mindre selvfølgelig vil betyde færre tommer til at se dine modstandere dø, hvilket kan forværre spiloplevelsen. I samme omgang kan en gamer skærm med for mange tommer virke forvirrende og uoverskueligt, så du måske ender med at misse dit skud og slet ikke får lov til at se din modstander dø.  Man skal naturligvis også tænke plads ind i overvejelserne, da større tommer pc-skærm også vil kræve mere plads på skrivebordet.  

Det sikre valg for opløsning er i dag Fuld HD 1920x1080px. Denne opløsning fungerer til de fleste opgaver og behov, og er typisk den opløsning de fleste gamere bruger. Du skal være særligt opmærksom på, at skærmstørrelse og opløsning helst skal følges ad, da en opløsning på 1920x1080 på en 27 tommer pc-skærm vil se pixeleret og sløret ud. Hvis du har råd til det, og gerne vil have 27 tommer eller derover, så vil 1440p være valget for dig.  

Hvis du køber pc skærme, som kommer op på 2k og derover, så skal du huske på, at det ikke er alle computere som kan trække det. Har du en hjemmelavet brødrister, så skal du nok holde dig til skærme under 2k i opløsning.  

Responstid 

Denne kategori kan være afgørende i dit valg af en ny gamer skærm. Dette skyldes, at responstiden er med til at bestemme, hvor hurtigt din skærm opdatere. Desto lavere responstid, desto hurtigere opdaterer den. Dette er det oplagte parameter at prioritere for FPS spillere, da en for høj responstid kan betyde at du bliver nakket først.  

Den optimale responstid for dig som primært spiller FPS spil og måske endda på et konkurrencemæssigt niveau, så er det laveste også det bedste. Den lavest mulige responstid for en pc-skærm er 1ms, hvilket kun TN paneltypen kan opnå.  

I de fleste tilfælde, så kan en pc-skærm med responstid på 5ms gå til daglig brug, men går du over denne tid, så risikere du at der forekommer ghosting, hvilket vil sige, at responstiden for skærmen er for høj, så billedet sløres fordi billedet ikke registreres ordentligt. Hvis du vil investere i et setup med henblik på at blive noget indenfor gaming er responstid på 1ms en nødvendighed og er det som alle top CS-spillere anvender.  

Opdateringsfrekvens 

Det sidste punkt som du bør have med i overvejelserne, er pc-skærmens opdateringsfrekvens. Som tidligere nævnt, så er dette et udtryk for, hvor mange gange i sekundet din skærm opdaterer billedet, og måles i hertz forkortet ’Hz’. Højere hertz leverer en mere flydende spiloplevelse, og er med til at give dig en fordel især i FPS-spil.  
60 Hz vil sige, at din skærm viser et nyt billede 60 gange i sekundet, og 120 Hz vil svare til 120 gange i sekundet osv. Fra en gamers synspunkt, så er det nødvendigt at have en pc-skærm med 144 Hz. Der findes skærme med helt op til 240 Hz, hvor nogle mener, at det er pengene værd. Problemet ved 240 Hz er, at det kræver en computer der kan klare det, hvilket vil sige, at det for de fleste kræver en større investering end blot at købe skærmen.  

Konklusion 

Som sagt, så er det op til dig, hvad du føler passer til dine behov, men er du på udkig efter den optimale pc-skærm til gaming, så er de vigtigste egenskaber at holde øje med følgende: 

  • TN eller IPS som paneltype,
  • 1920x1080 i opløsning ved 24-27” og 1440p ved 27”+,
  • gå efter lav responstid (1-4ms) og 144-240 Hz i opdateringsfrekvens.   

guideskaerm1

STADIG I TVIVL?
KOM FORBI ET SPWN ESPORT-CENTER, HVOR DU KAN PRØVE ALLE VORES PRODUKTER PÅ EN GAMER COMPUTER, ELLER RING TIL SUPPORT.

SPWN anbefaler